9 tips om veilig online te kopen

Kleding, meubels, elektronica of gewoon je dagelijkse boodschappen: tegenwoordig kan je alles gemakkelijk en snel online bestellen. Maar hoe weet je of jouw online aankopen veilig gebeuren? Is die ene webshop wel betrouwbaar? Het financiële vergelijkingsplatform TopCompare  geeft je 9 tips om veilig online te kopen.

  1. Beveilig je computer

Veilig online shoppen begint natuurlijk bij een beveiligde computer. Een beveiligde internetverbinding is de eerste stap. Die heb je meestal thuis of kan je beveiligen met een wachtwoord, dus vermijd om aankopen en betalingen te doen op openbare wifinetwerken. Zorg er ook voor dat je jouw besturingssysteem en internetbrowser steeds uitrust met de nieuwste updates. Ook een goede antivirussoftware maakt je computer veiliger. Ten slotte is het ook belangrijk om voor je computer, maar ook voor de verschillende websites of webwinkels waarop je een account aanmaakt, een sterk én uniek wachtwoord te kiezen.

  1. Controleer de contactgegevens van de website

Er zijn heel wat nepwebwinkels op het internet te vinden. Om er zeker van te zijn of de webshop waarop je een aankoop doet wel degelijk bestaat, is het een goed idee om te zoeken naar de contactgegevens. Kan je hen bereiken via een e-mailadres of telefoonnummer? Vind je het adres van hun maatschappelijke zetel? Elke webshop is immers verplicht om zijn naam, adres en ondernemingsnummer te vermelden op hun website. Op de Webshop Check van ECC België kan je controleren of de webshop geregistreerd is in het land waar hij gevestigd is (dit kan dus enkel voor Belgische websites).

  1. Zoek naar reviews

Voor je iets besteld, is het een goed idee om recensies van een website te zoeken en lezen. Ervaringen van andere consumenten kunnen je veel vertellen over de kwaliteit van de producten of diensten, de levering, de betrouwbaarheid en dergelijke. Soms kan je op de website zelf al enkele klantbeoordelingen vinden, maar check zeker ook onafhankelijke vergelijkingswebsites of fora, zoals Trustpilot of ErvaringenSite. Wees wel kritisch wat je leest, want de webshop kan ook zelf valse reviews schrijven.

  1. Kijk naar keurmerken

Niet alle webwinkels hebben er één, want vaak hangen er ook strenge voorwaarden, een heel proces en een prijskaartje aan vast. Toch geeft een keurmerk aan dat je op een veilige, erkende website koopt die aan alle Belgische (en soms ook Europese) wetgeving voldoet en jouw rechten als consument beschermt. Enkele bekende keurmerken in België zijn VlaamseWebwinkel, BelgischeWebwinkel, BeCommerce, SafeShops en Webshoptrustmark. Om 100% zeker te zijn, kan je op de websites van deze keurmerken controleren of de webshop het label echt heeft gekregen.

  1. Let op dat je veilig online kan betalen

Bij veilige websites en dus ook in beveiligde betaalzones begint het webadres of de URL altijd met ‘https’ en niet met ‘http’. Als je surft op een https-website, betekent het dat jouw gegevens versleuteld zijn en dus op een veilige manier worden verstuurd. Ook staat er dan een gesloten hangslot voor de URL, zodat je weet of de verbinding effectief veilig is.

  1. Gebruik een veilige betaalmethode

Je moet natuurlijk niet alleen veilig kunnen betalen, maar ook een betrouwbare betaalmethode gebruiken. Een veilige webwinkel biedt meestal meerdere betaalmogelijkheden, zoals een overschrijving achteraf, Paypal, Payconiq, kredietkaart, gewone betaalkaart of dergelijke. Met deze betalingsmethoden kan je over het algemeen veilig betalen. Bij betalingen met een kredietkaart of via Paypal geniet je ook van aankoopbescherming, waarbij je bij bijvoorbeeld niet-levering van je aankoop jouw geld terugkrijgt. Let op met betalingen via Moneygram of Western Union, want op deze diensten komen al eens vaak oplichtingspraktijken voor.

  1. Lees de verkoopsvoorwaarden

Voor je een aankoop wilt doen, lees je best ook eens alle voorwaarden waaraan jij je verbindt. Moet je verzendings- of retourkosten betalen? Mag je jouw aankoop terugsturen? Krijg je bij een retourzending jouw geld terug of krijg je een waardebon? Wat als jouw aankoop niet geleverd wordt? Kan je achteraf betalen? Is er garantie op je product? Er zijn een hoop zaken die je best goed uitzoekt vooraleer je iets koopt.

  1. Lees ook de privacyvoorwaarden

Online is ook je privacy heel belangrijk. Elke webshop is in principe verplicht om zijn privacyvoorwaarden te delen op de website. Het is belangrijk om te weten wat een website met jouw gegevens doet, want soms worden jouw gegevens bijvoorbeeld gebruikt voor marketingdoeleinden of doorverkocht aan andere bedrijven. Ook dit document lees je dus best eens door.

  1. Bewaar de bestel- en betaalbevestiging

Heb je jouw bestelling geplaatst en betaald? Dan is de webwinkel verplicht om je een bestelbevestiging te sturen met een overzicht van je aankoop en betaling. Hou deze zeker bij of druk de bevestigingspagina zelfs af. Als er iets niet klopt, heb je altijd een bewijs en kan je onmiddellijk contact opnemen met de winkel of met je betaalservice.

© Foto: Pexels Andrea Piacquadio

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *